Onderhoud

Hoe behandel ik mijn schoenen?

Ieder seizoen worden de schoenen vooraf getest door de firma Frans Muller voor het beste onderhoudsadvies. Je winkelier kan je adviseren in de beste producten voor je nieuwe schoenen.

Poetsen

Poets je laarzen en schoenen regelmatig. Daardoor blijven ze er niet alleen verzorgd en mooi glanzend uitzien, het beschermt ze ook tegen water en krassen.

Afwisselen

Indien je eigen inlegzooltjes gebruikt kun je die het beste uit je schoenen halen om deze en je schoenen apart te laten luchten. Alle laarzen en schoenen hebben er baat bij als je ze af en toe wat rust gunt. Wissel je schoenen daarom af.

Voetverzorging en het juiste schoeisel

Wie zijn voeten goed verzorgt en gebruikt, houdt daarmee zijn lichaam in gezonde staat. Onze voeten hebben net als de rest van ons lichaam een goede hygiëne en verzorging nodig. Een slechte conditie van de voeten kan de oorzaak zijn van snelle vermoeidheid, nervositeit en irritatie, en dat heeft zijn weerslag op de rest van het lichaam. In de voetzool bevindt zich namelijk een groot aantal zogenaamde voetzool reflexpunten, die in verbinding staan met het zenuwstelsel en de organen. Daarnaast kun je last krijgen van spierpijn en rug- en knieklachten. Het is daarom van groot belang schoeisel te kiezen dat bij je voeten past.

Leer

Nat weer
Leer is poreus zodat het kan ademen, het is waterafstotend maar niet waterdicht.  Een goede tip is om je nieuwe schoenen direct waterafstotend te maken met een spuitbus impregneerspray. Door gebruik van deze spray op glad leer, nubuck en suède zien je schoenen er langer als nieuw uit. Water en vuil kunnen zich niet aan het materiaal gaan hechten en zelfs hardnekkig vuil laat zich gemakkelijk verwijderen. Vraag naar de mogelijkheden bij aankoop van je nieuwe schoenen.

Hitte en drogen
Alle leren producten zijn hittegevoelig. Droog je laarzen of schoenen daarom nooit voor de kachel of een andere directe hittebron.

Tips & Trics

Gebruik een schoenlepel bij het aantrekken van je schoenen. Sluitingen zoals veters, gespen en ritsen altijd geheel openen alvorens je de schoen aan- of uittrekt.
Gebruik niet teveel onderhoudsmiddel; het is beter schoenen een keer meer te behandelen dan in één keer teveel of overmatig.

Bekijk ook: Pluspunten /// Vakmanschap